1. Distance between the rotor and ... is called:
Ans. slip
2. 25-uH and 10-pF in parallel, what is the frequency?
Solution: f = 1/(2pi(sqrt(LC))) = 1/(2pi(sqrt(25u*10p)))
Ans. 10.1-MHz
3. What is the main consideration in the output stage of amplifiers?
Ans. power gain
4. 100010010111 base 2 -> DEC
Ans. 897
5. As magnetic intensity decreases, relative permeability of a magnetic material:
Ans. increases
6. When an SCR is compared to a switch, it is considered as ___ switch:
Ans. unidirectional
7. A standalone solar power system uses:
Ans. solar power and battery
8. An input signal that can activate or disable a gate:
Ans. strobe
9. a temperature coefficient of resistance of electrolytes:
Ans. negative
10. A type of secondary cell that can be recharged but with an electrolyte that cannot be refilled:
Ans. sealed rechargeable cell
11. Which of the following is a paramagnetic material?
carbon
copper
bismuth
oxygen
Ans. oxygen
12. B2F base 16 -> octal
Ans. 5457
13. CMOS means
Ans. complementary metal-oxide semiconductor
14. Which VT can be used for high frequency amplification?
Ans. pentode
15. If F = xy + x'y', Boolean expression is said to be implemented using decoders and OR gates, the connection involves:
Ans. 2 to 4 line decoders with 1 OR gate
16. Refers to the magnetic lines of force:
Ans. flux
17. With PNP voltage divider bias, you must use:
Ans. negative power supplies
18. A good conductor has how many valence electrons?
Ans. 1
19. A technique used to eliminate the need for inductive elements in monolithic integrated circuits:
Ans. RC synthesis
20. A multi-stage amplifier uses at least how many transistors?
Ans. 2
21. Which of the following is a DC bridge that is very useful for making extremely accurate voltage measurements?
Wheatstone bridge
potentiometer bridge
Kelvin bridge
Owen bridge
Ans. potentiometer bridge
22. What is meant by interfacing in computer systems?
Ans. synchronization od digital information transmission in computer and I/O external device
23. Mass of proton or neutron is ___ times of an electron:
Ans. 1,836
24. Class of mass memory devices that uses a laser beam to write or read onto a specified coated disk:
Ans. optical disk memory
25. What is the total effective capacitance of two 0.25-uF capacitors connected in series?
Solution: 0.25^2 + 0.25^2
Ans. 0.125-uF
26, An open inductor has __ resistance and __ inductance:
Ans. infinite R and zero L
27. When the gas pressure in the gas-filled diode is increased, its PIV rating:
Ans. decreases
28. Which of the following has the lowest dielectric strength?
glass
paper
mica
teflon
Ans. paper
29. Approximate mass of neutron at rest:
Ans. 1.6726 x10^-27 grams
30. Given L = 3-uH; C = 40-pF; what is the frequency in series?
Solution: f = 1/(2pi(sqrt(3u*40p)))
Ans. 14.5-MHz
31. An inductive circuit of resistance 16.5 ohms and inductance of 0.14-H takes a current of 25-A. If the frequency is 50-Hz, find the supply voltage.
Solution: Z = sqrt(R^2 + (2pi(fL))^2)
Z = 46.9755 ohms
V = ZI = 46.9755(25)
Ans. 1174.39-V
32. What is the advantage of a pentode tube over a triode?
Ans. less control grid-to-plate capacitance
33. This occurs in PN diode when the electric field in the depletion layer increases to the point where it can break covalent bonds and generate electron hole pairs.
Ans. Zener breakdown
34. A vacuum tube will conduct only if its plate is ___ with respect to cathode.
Ans. positive (+)
35. An amplifier with 85% efficiency is likely to be:
Ans. class C
36. The pointer of an indicating instrument is generally made of:
Ans. aluminum
37. What will happen to an atom if an electron is either taken out or taken into the same atom?
Ans. becomes an ion
38. What is the next binary number following 10111 base 2 in the counting sequence?
Ans. 11000
39. The ratio between the active power and the apparent power of a load in an AC circuit is called:
Ans. power factor
40. Transmit time is the time taken by the electrons or holes to pass from:
Ans. emitter to collector
41. A resistor wound with a wire doubled back on itself to reduce the inductance is referred to as:
Ans. bifiliar resistor
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment