1. The knee voltage of a diode is approximately equal to:
Ans. barrier potential
2. What do you call the flux that does not follow the intended path in a magnetic circuit?
Ans. leakage flux
3. The ratio between the primary and the secondary currents in a transformer does not depend on:
Ans. nature of the core
4. Which is NOT part of CRT of oscilloscope?
aquadag coating
deflection plate
digital panel meter
electron gun
Ans. digital panel meter
5. An amplifier with an input resistance of 600 ohms has an input current of 500 microamperes. It delivers 100 milliampere to a 1000 ohm load. Calculate the dB gain of the amplifier.
Solution: 10log(Pout/Pin) = 10log((1k*100m^2)/(600*500u^2))
Ans. 48.24-dB
6. How many silver-zinc cells in series are needed for a 9-V battery?
Ans. 6
7. Which meter uses a dual triode tube and requires external power for operation?
Ans. VTVM
8. What is the most available LED color?
Ans. red
9. What term is used for an energy stored in an electromagnetic or electrostatic field?
Ans. potential energy]
10. What is the reciprocal of capacitance?
Ans. elastance
11. What is th input voltage of a carbon zinc cell?
Ans. 1.5-V
12. How does a conductor behave at absolute zero temperature?
Ans. as a superconductor
13. The attraction or repulsion between two magnetic poles is directly proportional to their strengths:
Ans. Coulomb's First Law
14. A half adder can be constructed using a/an:
Ans. XOR and AND gates
15. What is a thin layer in a PCB which is bounded to an insulating base material?
Ans. substrate
16. A window comparator requires how many op-amps?
Ans. 2
17. What refers to the hardware data entry and entry points of a microcomputer?
Ans. ports
18. What term is used in electronic measuring devices when a metal increases resistance due to heat produced by current flowing through them?
Ans. positive temperature coefficient
19. What oscillator operates on the principle of velocity modulation and changing the speed of electron passing through the tube?
Ans. Klystron
20. Which of the following ICs contain the most gates?
LSI
MSI
SSI
VLSI
Ans. VLSI
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment